O nama

Specijalni rezervat prirode,, Uvac'' se nalazi u jugozapadnoj Srbiji na površini od 7543 hektara. Srce ovog rezervata je zapravo kanjon reke Uvac, predstavljen mnoštvom meandara koji su usekli dubok prolaz kroz krečnjačke stene. Ono što se posebno ističe su kraški oblici reljefa u vidu jama, vrtača i uvala.
Pećine su veoma brojne i bogate raznovrsnim pećinskim ukrasima kao što su stalaktiti i stalagmiti, od čega neki imaju dužinu neverovatnih 10 metara. Ledena pećina je jedna od najpoznatijih u ovom predelu,ali svoju čar poseduju i Ušačka pećina, Tubića pećina i mnoge druge.

Jedan od zaštitnih znakova Uvca je beloglavi sup. Kao izuzetno retka, zaštićena vrsta na našim prostorima, on gospodari nebeskim prostranstvom i lako je uočljiv u svako doba dana.
Ukoliko se malo više upustite u istraživanje rezervata, imaćete priliku da vidite i njihova čudesna gnezda. Pešačka tura je nešto što se ne propušta, obzirom da ovaj rezervat poseduje više uređenih vidikovaca na kojima možete fotografisati ovo prirodno blago naše zemlje i uživati u predivnom zalasku sunca.

Kontaktirajte nas